DSC00028Geschokt en met groot verdriet ontvingen wij het bericht van het overlijden van Behsat Üvez, zanger en multi-instrumentalist en muzikaal (co-)leider van het wereldmuziek-ensemble Baraná. We hebben lange jaren met Behsat samengewerkt en zullen hem als muzikant en vooral als mens enorm missen.

Woensdag 27 februari 11.00 is er een openbaar afscheid van Behsat Üvez in de kleine zaal van de Oosterpoort, Groningen.

namens Kulsan,

Veronica Divendal, Adnan Dalkiran en Rik den Braber

PERSBERICHT

Betreft: overlijden van zanger en multi-instrumentalist Behsat Üvez (2 mei1959 – 22 februari 2013)

artistiek co-leider Baraná

ridder in de orde van Oranje Nassau (2011)


 

Beste relatie,

Met intens verdriet moet ik namens het Turks-Nederlandse wereldjazz-ensemble Baraná mededelen dat onze vriend en collega, zanger en multi-instrumentalist Behsat Üvez vrijdag 22 februari om 15.45 uur overleden is.

Eind 2010 werd bij Behsat longkanker geconstateerd. Hij heeft sindsdien als een ridder gestreden tegen zijn kanker, zonder op enig moment de moed te verliezen - ook al was het volgens de doktoren van meet af aan een ongelijke strijd. Zijn optimisme tijdens dit ziekteproces was bijna bovenmenselijk, en zijn doktoren vertelden dat ze nog nooit zo'n patient waren tegengekomen.
Zijn bezieldheid en zijn pure enthousiasme over het leven, over mensen en over muziek was een grote inspiratiebron voor de musici binnen Baraná en ook voor velen daarbuiten.

Baraná

behsatuvez-womexZanger en multi-instrumentalist Behsat Üvez was samen met klarinettist  Steven Kamperman van 2002 tot 2013 artistiek leider van het Turks-Nederlandse wereldjazzensemble Baraná. Deze formatie was de afgelopen jaren zeer productief, met talloze vooruitstrevende projecten zoals Modes et Maqams (2009, met draailiervirtuoos Valentin Clastrier), Şarap (2010, rond oude levensgenieters-teksten over wijn van de Islamitische dichter Omar Hayyám), Xenopolis (2011, een indringend portret van Istanbul met de Turkse popzangeres Ceylan Ertem) en Elektro Shaman (2012, geïnspireerd op de rauwe Aziatische roots van de Turkse muziek). Zowel Modes et Maqams als Xenopolis werden gehonoreerd met vijfsterrenrecensies in o.a. Volkskrant en vakblad Jazzism.

Ondanks dat er bij hem eind 2010 longkanker geconstateerd werd in een vrij vergevorderd stadium, bleef Behsat ook internationaal touren in o.a. Rusland, Duitsland, Colombia, Albanië, Spanje en Turkije. Met name tijdens de laatste Baraná-tour in Turkije in oktober 2012 toonde hij zijn ongelooflijke vitaliteit en levenslust door ondanks zijn ziekte in 11 dagen ruim 2,500 kilometer af te leggen in het tourbusje, liggend op de achterbank, en elke avond telkens weer te schitteren alsof er niets aan de hand was.

Carrière in Turkije

In zijn geboorteland Turkije heeft Behsat Üvez van jongs af aan vele verschillende instrumenten gespeeld. Ook zong hij in een koor, waarmee hij reeds op elfjarige leeftijd zijn eerste buitenlandse tournee maakte, naar Bulgarije. Van 1975 tot 1984 speelde hij in het in Ankara gevestigde Turkse Staatsensemble, en maakte daarmee vele internationale tournees, naar o.a. Nederland, Amerika, Mexico, Maleisië, Frankrijk, Duitsland en Portugal. Tevens was hij van 1977 tot 1989 in Ankara drijvende kracht achter de volksmuziek-dansgroep Tüfem.  

Parallel aan zijn muzikale carrière studeerde Behsat Üvez politieke wetenschappen, waarin hij in 1982 afstudeerde. In plaats van het voortzetten van een ambtelijke carrière in Turkije, koos hij er in 1989 voor om naar Nederland te emigreren, om zich te verenigen met zijn liefde Marjolein Bouwense.

Carrière in Nederland

Aanvankelijk was hij in Nederland actief als sociaal opbouwwerker, maar met enkele anderen stond hij enige jaren later aan de bron van de wereldmuziekafdeling van de Stedelijke Muziekschool in Groningen, waaraan hij tot het eind van zijn leven verbonden bleef als organisator en docent saz. Naast zijn werk voor de muziekschool, verzorgde hij in de jaren negentig letterlijk honderden workshops aan amateurmusici en dansers in de Nederlandse volksmuziekwereld. Hij speelde met zijn groep Orient Express traditionele volksmuziek uit Turkije en Balkanlanden, en trad veelvuldig als freelance muzikant op in projecten van o.a. Paul Stocker, Alan Laurillard, Leoni Janssen (Female Factory), Abdurrahman Kizilay, Music Meeting Black Sea Orchestra-project, Michiel Braam (Circus Colourful City), Global Village Orkest, Carlama Orkestar, Fernando de Lameirinhas en Krisztina de Châtel.

In 2002 benaderde de Music Meeting Behsat Üvez met een compositie-opdracht (Baraná & Co – CD Live at the the Music Meeting, LopLop 011); het begin van de langdurige samenwerking met klarinettist Steven Kamperman, resulterend in verschillende incarnaties van Baraná.

In december 2011 werd Behsat Üvez onderscheiden met de orde van Oranje-Nassau voor zijn grote verdienste voor het culturele leven in Nederland. Behsat Üvez is getrouwd met Marjolein Üvez-Bouwense, en vader van twee kinderen (17 en 19).

Woensdag 27 februari 11.00 is er een openbaar afscheid van Behsat Üvez in de kleine zaal van de Oosterpoort.

Voor eventuele vragen kunt u mailen met Steven Kamperman: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Artikel Volkskrant 25 -2-2013:

pdfbeshat.pdf