Istanpool

Datum 02/10/2013
Tijd Aanvang: 21:00

Istanpool is een collectief van top-muzikanten uit Turkije en Nederland in een unieke samenstelling met twee rietblazers, twee gitaristen en twee laptop artiesten. 

De band bestaat uit zes modernisten afkomstig uit twee vibrerende metropolen, die de krachten bundelen in muziek. Zij vinden elkaar in hun drang zich te uiten en elkaar te beïnvloeden in compositie en improvisatie. Het resultaat is een krachtige mix van atmosferische muziek-landschappen en dynamische beweging. Verrassend, aangenaam, bizar, avontuurlijk, grappig, onvoorspelbaar en visionair.

Samenstelling: Michael Moore (klarinet, alt-sax), Mark Alban Lotz (fluiten), Sevket Akinci (gitaar & effecten), Giray Gürkal (gitaar & effecten), Robert van Heumen (laptop / electronica), Korhan Erel (laptop / electronica).

Waar? De Badcuyp, Eerste Sweelinckstraat 10, 1073 CM Amsterdam

Muziek maken en luisteren voor de jeugd

Het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam organiseert concerten voor de jeugd maar ook speciale kindermiddagen met optredens en daarna workshops en diverse muzikale activiteiten.
Voor kinderen van 8 jaar en ouder wordt de serie 'Open je oren' georganiseerd. In deze concerten staat steeds een Nederlandse tipmusicus centraal. Ze laten horen hoe hun muziek klinkt en vertellen over hun instrument en de muziek die ze spelen. Vanaf zondagmiddag 22 september start het nieuwe seizoen met topvioliste Liza Ferschman.
De 'Open je oren' reeks wordt afgewisseld met kindermiddagen voor kinderen van verschillende leeftijden; peuterconcerten voor 2+, theattrale concerten voor kinderen van 4 en ouder en voor kinderen van 10 en ouder een 'light jazz' concert in het Bimhuis. Na afloop van al deze concerten zijn er activiteiten in het hele gebouw. Bijvoorbeeld workshops zingen of muziek maken, een muzikale speurtocht, muziekinstrumenten knutselen of schminken. En Open Huis in de Klankspeeltuin.
Wil je iets leuks doen met/voor de kinderen op een zondag dan zijn deze middagen een aanrader. Luisteren en doen, voor alle culturen.
Meer informatie op de website van het Muziekgebouw.

SOME DAY MY PRINCE WILL.COM

Trouble Man/ Sadettin Kirmiziyüz i.s.m. The Sadists

SOME DAY MY PRINCE WILL.COM

Een coproductie met Frascati Producties

Somedaymyprincewill.com: een Zutphense kasteelroman, een generale repetitie van een Turkse bruiloft, en een huwelijksquiz in één voorstelling. In deze nieuwe voorstelling gaat  Sadettin Kirmiziyüz, in samenwerking met het musicerende acteurscollectief The Sadists en regisseur Casper Vandeputte,  op zoek naar antwoorden op vragen als: “Wat is echte liefde?” ,“Wie is de perfecte partner?” en “Waarvan ontbrandt mijn hart?” Maar vooral wordt blootgelegd hoe een verharde samenleving kan leiden tot rigoureuze, leven veranderende beslissingen.

Tribute avond aan Behsat Üvez

Tribute to Behsat UvezPodium Grounds in Rotterdam heeft het mooie initiatief genomen om op 10 juli 2013 een Tribute avond aan Behsat Üvez te wijden. Met drie optredens van Turks-Nederlandse crossovergroepen, waaronder uiteraard ook Baraná!

Baraná zal aantreden met haar Elektro Shaman programma, waarvan de CD alom uitstekend ontvangen is. Oud-leerling en protégé Mehmet Uludag neemt nu de vocalen voor zijn rekening, en tijdens de laatste tournee in Mexico maakte hij daarmee overal grote indruk.

Kom woensdag 10 juli naar Rotterdam, en laat je inspireren door het charisma van de in februari van dit jaar veel te vroeg overleden Behsat Üvez. Geniet van zijn erfenis, en dompel je onder in een optreden van een zeldzaam kokende incarnatie van Baraná:

Steven Kamperman – altklarinet, sopraansax
Mehmet Uludag – vocalen, baglama
Erman Dirikcan – gitaar
Eric Calmes – basgitaar
Afra Mussawissade - percussie, samples

Grounds
Willem Buytewechstraat 68
Aanvang concerten 21:00
Toegang 12,50
Tickets zijn hier te koop.

Festival
Markeer ook alvast de data 11 en 12 april 2014, van het volgende tweejaarlijkse Baraná Festival. De vorige editie werd door recensent-blogger Holly Moore reeds het leukste festival van 2012 genoemd!

Documentaire “KARSU” in première tijdens IDFA

Karsu documentaire en presentatie eerste CDDe documentaire KARSU, gemaakt door Gouden Kalf winnares Mercedes Stalenhoef, is geselecteerd voor het Internationale Documentaire Filmfestival Amsterdam 2012 (IDFA). De film is een intiem portret van de Amsterdamse singer-songwriter Karsu Dönmez. Op haar 17e werd zij ontdekt in Kilim, het restaurant van haar Turkse ouders. De film volgt de getalenteerde zangeres in haar zoektocht naar zichzelf tussen twee culturen. Op zaterdag 17 november is de wereldpremière van KARSU in Pathé Tuschinski in Amsterdam.

Vanavond presenteert Karsu haar eerste studioalbum ‘Confession’ in North Sea Jazz Club, Amsterdam. Hieronder een filmpje in de studio tijdens de opnamen van het album, door Mercedes Stalenhoef.

CONFESSION is het langverwachte eerste studioalbum van tekstschrijver, componiste en pianiste Karsu Dönmez. Karsu kreeg nationale bekendheid vanwege haar optreden in de fameuze Carnegie Hall in New York. Ze werd uitgenodigd door programma’s als De Wereld Draait Door en Pauw & Witteman en maakte tussendoor kennis met Koningin Beatrix en Bill Clinton. Nu is er eindelijk haar debuutalbum. CONFESSION laat een mix van jazz, blues, pop en etnische invloeden horen. Op dinsdag 16 oktober presenteert Karsu het album in North Sea Jazz Club in Amsterdam. CONFESSION is vanaf 19 oktober verkrijgbaar in de winkel.
Bekijk hier de videoclip van de eerste single ‘Play My String’.


 
www.karsu.nl

Foto’s Turkse fotostudio Maryam Şahinyan in FOAM

Foto-Galarasaray-Istanbul-Beyoglu-05Van 2 maart tot en met 12 mei 2013 is in Fotomuseum Foam in Amsterdam de tentoonstelling Foto Galatasaray – de fotostudio van Maryam Şahinyan te bezoeken. In de expositie is een selectie uit het studio archief van Maryam Şahinyan (Sivas 1911-Istanbul 1996) te zien.

Şahinyan werkte van 1935 tot 1985 onafgebroken als fotograaf vanuit haar bescheiden studio in de wijk Galata in Istanbul. Haar archief geeft op een unieke wijze de demografische en sociaal culturele veranderingen weer in de stad na het uitroepen van de Republiek Turkije in 1923. Het vormt bovendien een chronologisch verslag van de professionele carrière van een studiofotograaf uit Istanbul.

Şahinyan creëerde, gewapend met de houten platencamera die haar vader ooit overnam van een familie die in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog van de Balkan naar Turkije was geëmigreerd, een consistente visuele stijl waarin ze haar technische en esthetische principes altijd trouw bleef. Het archief van Foto Galatasaray, dat volledig uit zwart-wit negatieven en glasnegatieven bestaat, vormt een zeldzaam overblijfsel van de traditionele fotografiestudio’s uit het recente verleden van Istanbul.

Foto Galatasaray heeft nooit de bekendheid gehad van de vooraanstaande fotostudio’s uit de negentiende eeuw. Toch was de studio belangrijk voor de middenklasse en de lagere klassen, aan wie het al die jaren zijn bestaan te danken had.Şahinyan was een diepgelovige Armeense vrouw. Vanwege haar afkomst kende de studio een trouwe klantenkring die in sociologisch opzicht afweek van de clientèle van de andere fotostudio’s in Istanbul. Haar werk, dat een periode van een halve eeuw omspant, laat zonder een oordeel uit te spreken de etnische, sociale, culturele, religieuze en economische veranderingen zien die in het hart van de stad plaatsvonden.

Van gewone pasfoto’s tot aan foto’s die de herinnering vastlegden aan belangrijke gebeurtenissen en waarvoor de geportretteerden veel moeite deden: keer op keer maakt de mise-en-scène van Foto Galatasaray duidelijk dat er in de voorbije decennia een grote behoefte bestond aan het benadrukken van de eigen culturele identiteit. Het archief bestrijkt diverse veelbewogen periodes in Turkije. Van de Turkse invasie van Cyprus in 1974 tot de afname van de Griekse, Joodse en Armeense gemeenschap in Istanbul en de toenemende migratie uit Anatolië. Daarnaast laat het veranderingen in mode, kledingaccessoires en haardracht zien en de veranderingen in de demografie en sociale stratificatie van de stad;  mannelijke en vrouwelijke stereotypes. Maar natuurlijk ook de esthetische voorkeuren vanŞahinyan als fotograaf.

Nadat Şahinyan in 1985 met de studio stopte, werd haar archief ondergebracht in een pakhuis van Yetvart Tomasyan, eigenaar van Aras Publishing. Vijfentwintig jaar later zijn de ongeveer tweehonderdduizend negatieven in het archief gesorteerd, schoongemaakt, gedigitaliseerd, opgeslagen, gecatalogiseerd en beveiligd door een team medewerkers onder leiding van kunstenaar-onderzoeker Tayfun Serttaş.
Het onderzoek naar Foto Galatasaray werd verricht in SALT onder leiding van Tayfun Serttaş. De gelijknamige tentoonstelling vond eind 2011 plaats in SALT Galata in Istanbul.

 

Mensen Landschappen: een theatraal concert met gedichten

Mensen LandschappenGedichten van twee grote dichters, Judith Herzberg (NL) en Nazım Hikmet (TR), komen bij elkaar in de nieuw gecomponeerde muziek van Selim Doğru (NL/TR) en de bijzondere uitvoering van de bekende theatermaakster en zangeres uit Turkije, Hazal Selçuk.

De muziek reist door verschillende stijlen, zoals nieuwe westerse klassieke muziek, jazz, wereldmuziek (vooral uit Turkije en Nederland) en improvisaties.

Elisa Roep zingt liederen met haar parchtige stem, Oğuz Büyüberberberber maakt avontuurlijke en magische improvisaties met zijn basklarinet en hele krachtige uitvoering van trio To be Sung met drie gastmusici.

De performance van Hazal Selçuk is een combinatie van bewegingstheater, klassiek toneel, moderne dans en zang. De gedichten komen onder haar eigen regie, met kostuums en choreografie tot leven.

Mensen uit verschillende landen, werelden, culturen en religies. Uit verschillende tijden. Interessante situaties en gebeurtenissen maar vooral allerdiepste emoties van mensen met hun verschillen en overeenkomsten.

Spannend, emotioneel, confronterend en verrassend!

Muziek & artistieke leiding: Selim Doğru | gedichten: Judith Herzberg en Nazım Hikmet | regie & performance: Hazal Selçuk | To be Sung: Elisa Roep; sopraan, Fie Schouten; klarinet, Eva van de Poll; cello | gast musici: Oguz Büyükberber; bas klarinet, Jelte van Andel; contrabas, Marijn Korff de Gidts; percussie

Zanger en multi-instrumentalist Behsat Üvez overleden

DSC00028Geschokt en met groot verdriet ontvingen wij het bericht van het overlijden van Behsat Üvez, zanger en multi-instrumentalist en muzikaal (co-)leider van het wereldmuziek-ensemble Baraná. We hebben lange jaren met Behsat samengewerkt en zullen hem als muzikant en vooral als mens enorm missen.

Woensdag 27 februari 11.00 is er een openbaar afscheid van Behsat Üvez in de kleine zaal van de Oosterpoort, Groningen.

namens Kulsan,

Veronica Divendal, Adnan Dalkiran en Rik den Braber

Amsterdam Turkish Film Festival

Dit jaar organiseert de 7 Hills Foundation voor de 3e keer het Amsterdam Turkish Film Festival (ATFF). In het kader van de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Nederland vind dit jaar het festival plaats in Pathe Tuschinski Amsterdam van 20 tot 23 september. 

Tijdens het film festival zullen de bezoekers drie verschillende programmaonderdelen kunnen bezoeken: het New Harvest programma, het Diaspora programma en een retrospectief van de Duits-Turkse filmmaker Fatih Akin.

CD presentatie Baraná in Bimhuis

BaranaElektroShaman-148x148Op zaterdag 9 februari 2013 presenteert het Turks/Nederlandse ensemble BARANÁ in het Bimhuis het nieuwe album ELEKTRO SHAMAN. Een bijzondere avond met als extra gast de fantastische gitarist Jeff Sopacua.

Met Elektro Shaman zet Baraná een lijn door die begon met de samenwerking met de Turkse popzangeres Ceylan Ertem in 2010 in het project Xenopolis. Deze nieuwe lijn kenmerkt zich door meer doorlopende (computer)grooves en een elektrischer sound, die je doen geloven dat je zelf een Turkse nomade op de Aziatische steppe bent.

Leiders Behsat Üvez en Steven Kamperman hebben zich voor deze nieuwste incarnatie van hun groep Baraná laten inspireren door mythologische Turkse teksten over aarde, lucht, water en vuur. Rauwe zang en tranceritmes vormen het decor voor gierende gitaren, funky baslijnen en vlammende saximprovisaties.

Ook in Elektro Shaman onderzoekt Baraná nieuwe wegen om spannende en uitdagende muziek te maken met gemoderniseerde traditionele Turkse ritmes. De muziek kan soms een tijdje loungen, om dan ineens een geheel onverwachte kant op te bewegen.

CD presentatie
De CD presentatie vindt plaats op zaterdag 9 februari aanstaande in het Bimhuis te Amsterdam. Naast muziek van het album Elektro Shaman zorgt Baraná voor een feestelijke avond met speciale gasten en een onvergetelijke afterparty. Tevens wordt het optreden opgenomen door VPRO Radio 6!

Line-up
Behsat Üvez – zang, cura, elekt. baglama, percussie
Steve Kamperman – sopraan saxofoon, alt klarinet
Erman Dirikcan – elektr. gitaar
Eric Calmes – basgitaar
Afra Mussawissade – percussie, samples
Jeff Sopacua – elektr. gitaar (special guest)

Bestel hier kaartjes.

Turkish Beat: films van nieuwe generatie Turkse regisseurs

can 4 0Turkish Beat in EYE laat een dwarsdoorsnee zien van de recente filmproductie in Turkije, waar de filmcultuur de laatste jaren een flinke opleving doormaakt. Het programma toont de eerste en tweede films van jonge makers die zich bezighouden met maatschappelijke kwesties in het Turkije van nu. Tijdens Turkish Beat zijn drie regisseurs en één producent aanwezig voor Q&A’s na de voorstellingen. Turkish Beat vindt plaats van 20 t/m 26 september, ter gelegenheid van de viering van vierhonderd jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije.


Turkish Beat, van 20 t/m 26 september in EYE, IJpromenade 1, Amsterdam, www.eyefilm.nl